Ambalajele indeplinesc o serie de functii vitale in aprovizionarea produsului de la producator la consumator, astfel ca ambalajele nu ar exista fara produsele pe care le contin si multe produse nu ar exista fara ambalajul care furnizeaza o modalitate de livrare.

Prezentam mai jos functiile pe care le indeplinesc ambalajele:

a) Protectia si prezervarea, de ex. prevenirea deteriorarii fizice si stoparea sau inhibarea schimbarilor chimice si biologice in timpul transportului, manipularii si depozitarii;
b) Consumul si retinerea, de ex. facilitarea distributiei si depozitarii unei anumite cantitati de produs prin unitizare si containerizare;
c) Prezentarea/intensificarea vanzarii de ex. pentru adaugarea de valoare, atragerea vanzarilor, branding si imagine;
d) Identificare si informare de ex. furnizarea de informatii despre produs si companie, instructiuni de utilizare, manipulare si depozitare, coduri de bare citibile de masini sau om; e) Securitate de ex. evidentierea desigilarii, anti – contrafacere;
f) Comoditate de ex. modul de deschidere si reinchidere, distributie.

Pe langa functiile de baza, ambalajele trebuie sa raspunda unor tinte in continua schimbare (familii mai mici, consumatori cu mijloace mai reduse) si unor nevoi sociale care afecteaza modul de consum.

Dezvoltarea/consumul durabile influenteaza functiile ambalajelor. Initiative precum reducerea greutatii pot produce rezultate remarcabile fara a afecta conditiile de livrare ale produsului, dar exista limite care nu pot fi depasite fara progres tehnologic in ceea ce priveste materialul, tehnologia, etc. Din acest motiv este important ca proiectarea ambalajului sa fie integrata dintr-o faza incipienta cu modificarile aduse procesulului din care rezulta produsul si orice modificare a produsului sau a ambalajului trebuie sa ia in considerare sistemul integrat (care cuprinde produsul si mai multe nivele de ambalare).

Siguranta produselor dumneavoastra este strans legata de calitatea ambalajelor noastre, de aceea BGMpack acorda o atentie sporita tuturor proceselor care concura la realizarea ambalajelor, incepand cu determinarea caracteristicilor de rezistenta la aplatizare (FCT) si la compresie (strivire) pe cant (ECT), a cartonului ondulat.

Datorita caracteristicilor de rezistenta la aplatizare si compresie, cutiile din carton ondulat asigura protectia produselor in timpul transportului si manipularii. Rezistenta la compresiune a cartonului trebuie sa fie suficient de mare, incat sa nu se produca strivirea cutiei de la baza stivei, in conditiile in care utilizatorul a respectat conditiile stabilite privind greutatea produsului ambalat. Determinarea rezistentei la compresie a cartoanelor ondulate permite aprecierea rezistentei la strivire a cutiei si anticipeaza comportarea acesteia in conditii reale de stivuire, manipulare şi transport.

Cartonul ondulat, produs papetar complex ca structura si compozitie fibroasa, reprezinta semifabricatul din care se obtin ambalajele din carton ondulat. Caracteristicile cartonului ondulat sunt structurale, de rezistenta şi de imprimare (hartia capac de la stratul de fata). Cele mai importante caracteristici pentru ambalajele de carton ondulat sunt: masa, grosimea, rezistenta la aplatizare, la plesnire si la compresie pe cant.

Tehnologia de fabricatie cuprinde urmatoarele etape:

1Fabricarea hartiei strat ondulat (hartie miez)
Hartia strat ondulat este componentul principal al structurii de rezistenta a cartonului ondulat prin forma sinusoidala si punctele de legatura rigide cu straturile de hartie capac. Ea se opune aplatizarii (strivirii), amortizeaza socurile exercitate pe fetele cartonului si contribuie la cresterea rezistentei la strivire pe cant a cartonului ondulat. Sortimentul de hartie miez cel mai utilizat la fabricarea cartonului ondulat este cel cu masa de 125 g/m2.
2Fabricarea hartiei strat neted (capac)
Hartia strat neted trebuie sa confere cartonului ondulat rezistenta si capacitate de imprimare. In functie de compozitia fibroasa a hartiei se pot fabrica sortimentele: kraftliner cu min. 80 % celuloza sulfat rezistenta din rasinoase in compozitie si testliner cu 100 % maculatura sau cu amestecuri de maculatura si celuloza in compozitie. Caracteristicile de rezistenta ale hartiei testliner sunt inferioare celei krafliner. Hartia capac se poate fabrica cu gramaje de la 125 la 250 g/m2.
3Fabricarea cartonului ondulat (semifabricatul)
Cartonul ondulat se fabrica din hartie Schrenz, Welenstof (hartia miez pentru ondula) - care este 100% reciclabil, hartie test-liner (50% reciclabil - 50% celuloza) sau kraft-liner (100% celuloza) care formeaza capacul placii de carton. Lipirea miezului cu capacele placii de carton se face cu un adeziv-clei pe baza de amidon. In functie de numarul de straturi de hartie, se deosebesc mai multe tipuri de carton ondulat:
  • tipul II, compus dintr-un strat ondulat si un strat neted
  • tipul III, compus dintr-un strat ondulat prins intre doua straturi netede
  • tipul V, compus din doua straturi ondulate si trei straturi netede
  • tipul VII, compus din trei straturi ondulate si patru straturi netede
4Fabricarea cutiilor din carton ondulat
Pornind de la placa din carton ondulat se pot fabrica cutii clasice (slituire si biguire pe slotter) si cutii stantate (decupare si biguire pe autoplatine). Fazele de fabricatie a cutiei sunt: imprimare, slituire si biguire, pliere/asamblare, numarare/pachetizare.

Reciclare

Ambalajele din hartie si carton nu pot fi reutilizate. Ele devin deseu (maculatura), care se valorifica prin reciclare in procesul de fabricare a hartiilor si cartoanelor. Deseurile de hartii si cartoane reprezinta cea mai importanta materie prima secundara pentru industria celulozei si hartiei, datorita atat implicatiilor ecologice cat si a celor economice cum ar fi:

a) conservarea padurilor, deoarece o tona de maculatura substituie cca. 5 m3 de masa lemnoasa la fabricarea unei cantitati echivalente de celuloza;
b) prelucrarea maculaturii se realizeaza cu consumuri energetice de 2-3 ori mai reduse decat in cazul folosirii fibrelor celulozice;
c) apele reziduale de la prelucrarea maculaturii au o incarcare de 3-4 ori mai mica in poluanti decat cele rezultate la fabricarea celulozelor.

In Romania, din maculatura se produce hartia pentru carton ondulat, cartoane duplex, mucavale, hartia igienica.

Separarea eficienta a deseurilor la sursele lor de provenienta, inclusiv cele din gospodariile private, are o mare importanta pentru realizarea unui nivel ridicat de reciclare. Deoarece deseul de hartie si carton este o marfa, in UE exista o retea bine dezvoltata de comercializare a maculaturii, prin care se colecteaza maculatura pe sortimente si calitati si se livreaza producatorilor de hartie si carton. BGMpack lucreaza in parteneriat cu ECORom si contribuie continuu la preluarea pt reciclare a tuturor produselor pe care le pune pe piata.

GDPR
×
Info! Sunt de acord sa apar in statisticile Google Analytics.